Vapaasukellus

Vapaasukellus on sukeltamista ilman laitteita, siis henkeä pidättäen. Vapaasukelluskokemus on hyvin henkilökohtainen, jokainen harrastaja määrittelee lajit itselleen sopivaksi. Suinkaan kaikki eivät ole ennätyksiä jahtaavia kisasukeltajia, heitä lajin parissa on pieni osa. Suurimmalle osalle harrastajia vapaasukellus on matka vedestä nauttimiseen, oman kehon tuntemiseen ja yhteiseen hauskanpitoon.

Tamperelaisen vapaasukelluksen juuret ylettävät 2000-luvun taitteeseen, jolloin laji nykymuodossaan tuli Suomeen. Tampereen urheilusukeltajien piiriin vapaasukellus liittyi vuonna 2012, kun jo yli vuosikymmenen toiminut vapaasukellusporukka koki aiheelliseksi organisoitua paremmin, ja saada paikallinen sukellusseura tuekseen. 

Talvisin toiminta on pääosin uimahallissa, jossa sukelletaan pituutta, sekä tehdään muita vapaasukelluskuntoa parantavia harjoitteita. Keväällä heti jäiden sulaessa ajatukset siirtyvät kohti avovesikautta ja Tampereen alueen vesistöjä. Järvissä sukellus jakautuu kahteen osa-alueeseen, syvyyssukellusharjoituksiin ja hupisukelluksiin.

Syvyyssukelluksessa sukelletaan köyttä pitkin syvälle ja takaisin pintaan. Köyden kanssa sukeltaminen on hyvää valmentautumista hupisukelluksille, jolloin hupisukelluksista pääsee nauttimaan helposti, kun liikutaan selkeästi omalla mukavuusalueella. Hupisukellus muistuttaa kovasti laitesukeltajien toimintaa, joskaan laitteita ei ole mukana. Tällöin keskitytään vain vedenalaisen maailman tarkkailuun.

Vapaasukeltajiemme joukossa on harppuunakalastajia talvisin treenaamassa hallissa sukellustekniikkaa ja jäiden lähdettyä he suuntaavat takaisin avovesiin kalastamaan. Harppuunakalastuksessa kalastetaan vapaasukeltamalla käyttäen käsin ladattavia kumijousiharppuunoita. Harppuunakalastamista on mahdollista harrastaa osassa Suomen vesistöjä ja merialueita, ja on täysin luvanvaraista toimintaa.

 

Koska vuoroilla ei ole aina kolutus- ja peräänkatosmismahdollisuutta niin ole yhteydessä vapaasukellusjaokseen ennen ensimmäistä harjoituskertaasi.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä vapaasukellusjaoksen vetäjään.