Kouluttajat

Koulutusvastaava


Jyrki

Jyrki Lähde, CMAS M1
040 531 4785, jyrki.lahde[ät]gmail.com

Olen toisen polven taursulainen, itse kävin silloisen peruskurssin n. vuonna 1986 iän salliessa. Sukellusharrastukseni on ollut aina enemmän tai vähemmän läsnä, mutta ruuhkavuosien helpotuttua innostuin uudestaan. Viime vuosina olenkin harjoitellut ja kouluttautunut kohtuullisen ahkerasti. Sukeltaminen kotimaan vesissä kiinnostaa eniten, mutta ulkomaitakin on koluttu. Viime vuosina mukaan veden alle on tullut otettua useimmiten videokamera mukaan. Välineet ja pikkuhiljaa koulutus ovat muuttuneet tekniikkasukellukseen soveltuviksi, mutta tärkeintä on kohde eikä syvyys. Lähikouluttajaksi lähdin koska kouluttaminen tuo harrastukseen aivan uuden näkökulman. Kolme pojistani ovat kolmannen polven taursulaisia ja aloittelevia laitesukeltajia.


 

Laitesukelluskouluttajat


Harri

Harri Nieminen, CMAS M2 & NAUI Scuba instructor, 
050 568 5081, harri.nieminen[ät]kotiportti.fi

 

Oma sukelluspäiväkirjani ensimmäinen sivu kirjoitettiin vuonna 2001 ja tähän mennessä opus on kerännyt vahvuutta melkoisesti. Syy on simppeli: sukellus tarjoaa mahdollisuuden oikeaan tutkimusmatkailuun. Pinnan alla odottaa pallon viimeinen tutkimaton erämaa mahtavine maisemineen, outoine ölliäiseineen ja jännittävine hylkyineen. Mieluiten sukellan järvessä tai meressä, matalalla tai syvällä, avoimella- tai suljetulla kierrolla, kotimaassa tai ulkomailla. Erityisiä vedenalaisen mielenkiinnon kohteita minulle ovat hylyt ja valokuvaus. Sukellus on antanut minulle paljon, valokuvaamalla ja kouluttamalla voin jakaa tätä pääomaa myös muille.


 


Jocke

Jocke

Joakim Petersen-Dyggve, CMAS M2, NAUI Scuba Instructor & Technical Instructor (Helitrox), SSI Divemaster Instructor, Specialty & React Right Instructor.
joakimpd[ät]gmail.com

Aloitin sukellusharrastuksen 1983-1984 aikoihin. Ensimmäiset 10 vuotta sukelsin pääosin Helsinki-Hanko alueella ja sen jälkeen Valkeala - Lappeenranta - itäinen Suomi alueella olevia järviä ja louhoksia. Tampereelle muuttamisen jälkeen lähialueen vesistöjä. Ulkomaan kohteet mukaan lukien pidän eniten kotimaan hylkysukelluksista jossain Hankoon ja Ahvenanmaan alueilla. Sukelluksia tulee parhaimmillaan 120/vuosi ja huonoimmillaan...liian vähän... Koulutuspuolelle siirryin 1993 ja olen 2010 alkaen onnistunut laajentamaan harrastustani myös tekniikkasukelluksen puolelle sekä oppinut uusia asioita NAUI- sekä SSI järjestöjen kautta.


 


J-P

Jukka-Pekka Tanner,  CMAS M3 & Nx Instructor, Syväsukellus, Vapepa, erityisryhmien kouluttaja sekä snorkkelisukelluskouluttaja
0400 956 552, jukka-pekka.tanner[ät]tampere.fi

Kävin ensimmäisen laitesukelluskurssini vuonna 1990. Siitä lähtien on kertynyt 1-2 kurssia vuodessa ja sukelluksia joka vuosi yli 150, joten hurahdin lajiin oikein kunnolla. Ensimmäiset kouluttajakurssit suoritin vuonna 1995. Kouluttaminen on aina kiinnostanut minua paljon, Tampereen seutu on erinomainen paikka kouluttaa, kun seurojen välinen yhteistyökin sujuu varsin mallikkaasti.

Olen saanut yhdistettyä työn ja harrastuksen mukavasti. Päätyöni Tampereen Aluepelastuslaitoksella on savu-ja vesisukelluslaitteiden huoltaja.
 


 

 Jokke

 Jouko Laitinen, M3

Seuran puheenjohtaja, joka on ollut liian kiireinen kirjoittaakseen tähän kuvausta itsestään. Kaiken nähnyt ja kokenut.


Jukka

Jukka Eloranta, CMAS M1
040 7629 890, jukka.t.eloranta[ät]gmail.com

Sukellusharrastus alkoi talven 1987-88 peruskurssista, joten ensimmäinen kortti oli taskussa kesäkuussa -88. Viime vuosisadallahan peruskurssitkin olivat kaksi kertaa pidempiä ja kolme kertaa vaativampia kuin nykyisin. Tämä johtui siitä,että perusvarustukseen kuului yksi annostaja sekä kaulusliivi (katsokaa museosta). Suketietokone oli vasta kaukainen huhu ja -88 taulukot olivat "hieman" nykyistä väljemmät, joten heikommalla koulutuksella... Harrastus jatkui pitkän kaavan mukaan ja P3 savutettin -99. Kouluttajaksi painostettiin vuonna 2000 ja sen jälkeen on pari peruskurssia jäänyt väliin. Nykyisin hupisukelluksia kertyy vuodessa n. 50 ja kurssisukellukset päälle. Ajan sekä rahan sallimissa puitteissa käydään talvella Punaisella Merellä ja kesällä Norjassa. Oli koulutusta tai ei, niin minut tapaa joka viikonloppu altaasta.

 


 


Marko

Marko Rinne, CMAS M2
0400 633 497, vestihavet[ät]gmail.com

Laitesukelluksen peruskurssin kävin vuonna 1990. Kouluttajaksi tulin vuonna -95. Asuin 10 vuotta Norjassa, jossa toimin paikallisen sukellusseuran koulutuksen pääjehuna, opetettavina kursseina CMAS P1, P2, P3... Suomeen palasin 2008 ja täällä 75% dyykeistäni suuntautuu hylyille, loput 25% ovat biosukelluksia, ulkomailla suhde on päinvastoin. Norjassa sukelluskalastetaan ja rajusti, ei dyykkiä jolla en kantaisi harppuunaa mukanani poislukien työdyykit. Norjassa asuessani Atlanttiin sukeltamaan pääsi käytännössä terassiltani ja tuolta ajoilta ovatkin peräisin kituseni ja käteeni kasvanut harppuuna ;-)


 


Mawe

Marko Kauppinen, CMAS M3, NAUI Instructor, PADI MSTD, NAUI Trimix Instructor, CMAS Trimix Instructor, NAUI Course Director, NAUI Tehnical Course Director, DAN kouluttaja
0500 945 430, mawe[ät]kolumbus.fi

Olin haaveillut sukellusharrastuksen aloittamisesta jo varsin nuorena. Ikäraja sukelluskurssille oli tuolloin 16 vuotta, jonka täytettyäni hakeuduin äitini kauhuksi kurssille ja seuraan. Sen jälkeen laji vei minut kokonaan. Kouluttamisesta kiinnostuin jo harrastukseni alussa ja ensimmäisen kouluttajakurssin kävin 1979. Sen jälkeen toimin ns. apukouluttajana peruskursseilla, kunnes armeija toi lähes pakollisen tauon koulutustoimintaan. Armeijan jälkeen pelasin muutaman vuoden uppopalloa, enkä ehtinyt kouluttamaan, mutta 90-luvun alussa innostuin taas kouluttamisesta. Siitä lähtien olen ollut mukana seuran koulutustoiminnassa eri tason kursseilla. Tosin nykyään toimin lähinnä ”kiireapulaisena” perus- ja jatkokurssien avovesisukelluksilla. Tekniikkasukeltaminen alkoi kiinnostaa 90-luvun puolivälissä ja luonnollinen jatke koulutustaipaleellani oli kouluttautua tekniikkasukelluskouluttajaksi. Viimeaikoina olen keskittynyt lähinnä tekniikkasukelluskursseihin.

Kaikenlainen sukeltaminen on hienoa ja viihdyn veden alla - pääasia että on märkää. Tällä hetkellä luola- ja tekniikkasukeltaminen on mieluisinta puuhaa, mutta toki kaikenlainen sukeltaminen kiinnostaa vaihtelevissa olosuhteissa. Kaiketi voisi sanoa, että sukellus ei ole harrastus, vaan elämäntapa. Niin ja sukellusporukka on kivaa ja sosiaalinen puoli toiminnassa on tärkeää.


 

Mika

Mika Joukainen, CMAS M2 Scuba Instructor, DAN-kouluttaja, SSI instructor
mika.joukainen [ät] gmail.com         040 8019 324

"Se harmaapartainen sukeltaja"

Sukellusharrastuksen piiriin tulin aikanaan opiskelukaverin houkuttelemana ja ensimmäinen kurssi tuli käytyä 1991 Oulussa paikkeilla ja jatkokurssi Rovaniemellä. Toki tuota aiemmin tuli kesät snorklailtua Lapin kirkkaissa ja jäätävän viileissä vesissä. Rovaniemen kautta matka jatkui Tampereen seudulle jossa arki hetkeksi vei mahdollisuudet harrastaa vedenalaisia aktiviteetteja. Reilun seitsemän vuoden tauon jälkeen harrastus löytyi uudelleen ja on monipuolistunut mm. VAPEPA toiminnan kautta sekä entistä enemmän erilaisena koulutusaktiviteetteihin osallistumisella - sekä kouluttautumalla että kouluttajana.

Ja yhteyttä saa ottaa sukellukseenkin liittyvissä jutuissa myös kurssien ulkopuolella.  Myös tekniikkasukellus on jotain mihin pitää tutustua lähemmin


Rixa

Riku Kumpu, CMAS M3 & NAUI Scuba Instructor
050 594 5984, riku.kumpu[ät]gmail.com


Kävin peruskurssin vuonna 2003, jolloin hurahdin sukeltamiseen täysin. Sen jälkeen sukelluksia on kertynyt noin 100 kpl vuosi vauhdilla ja kursseja on käyty aikalailla. Tekniikkasukellus tuli mukaan harrastukseen parin vuoden plutaamisen jälkeen ja nykyisin harrastan pääosin luolasukellusta. Luolien lisäksi hylyt kiinnostavat. Suurin osa sukelluksista tulee Suomessa, mutta kyllä joka vuosi on pitänyt käydä ulkomaillakin katselemassa kirkkaampia vesiä. Laitesukellusjaoksen toiminnassa olen ollut mukana vuodesta 2006 ja kouluttamassa vuodesta 2007.


 

Matias

Matias Kulmala, CMAS M1


Minna

Minna Tammesvirta, CMAS M1
  


Tapsa

Tapani Kallioniemi, CMAS M3 & Nx - ja NAUI instructor, DAN ensiapu -, VAPEPA- ja vammaissukelluskouluttaja
0400 957 207, tapani.kallioniemi[ät]kolumbus.fi

Sukellusta olen harrastanut vuodesta 1995 ja koulutustoimintaan tulin mukaan 1997. Sukelluksen suhteen olen kaikkiruokainen eli tuttuja ovat niin kumipuku ja kokokasvomaski kuin deko- ja stakepullot. Sukelluksia on kertynyt tasaiseen tahtiin eli noin 100/vuosi. Erilaisia sukellukseen liittyviä kortteja on tällä hetkellä 68mm.


 


Kati

Kati Aaltonen, CMAS M1

040 542 2401, kjaaltonen[ät]gmail.com

Tampereen urheilusukeltajien peruskurssille 2002, jatkokurssille 2003, syventävälle 2004 jne. Aurinkoräpylöintiä, vähän luolia ja kaivoksia, järviä, merta, hylkyjä, koralleja, kouluttamista ja jatkokoulutuksia, Suomessa ja maailmalla... you name it. Noin sata sukellusta vuodessa kymmenen vuotta, sen jälkeen enemmän vauva- ja naperouintia ja taas pari vuotta enemmän laitteiden kanssa, niin koulutusjaoksessa kuin laitesukellusjaoksessakin.


 

Lähikouluttajat


Janne

Janne Sarkkio, lähikouluttaja
050 349 5279, janne.sarkkio[ät]gmail.com

Kävin snorklaamassa ja introsukelluksella Punaisella Merellä Eilatissa ja ihastuin vedenalaiseen maailmaan välittömästi. Tämän koukuttavan kokemuksen seurauksesta kävin TaUrsun laitesukelluksen peruskurssin vuonna 2000. Ensimmäinen avovesikausi meni ohi suun omien laitteiden, sukellusparin ja auton puuttumisen takia. Epäkohdat korjaantuivat seuraavaan kesään mennessä, josta alkaen olen sukeltanut ja kouluttautunut aktiivisesti.  Pidän hylyistä, luolista, kirkkaasta vedestä ja vedenelävistä. Sukelluksella tärkeintä ei ole nähdä aina jotain uutta ja hienoa. Pelkästään hiljaisuus, rauhallisuus ja lentämisen omainen painottomuuden tunne tekevät sukeltamisesta ainutkertaista. Myös sammakkomieshenkisessä porukassa tehdyt reissut, niin lähelle kuin kauemmas, tuovat oman vivahteensa harrastukseen.


 


Merja

Merja Elijoki, lähikouluttaja
0400 620034, merja.elijoki[ät]kotilampi.fi

Sukellusharrastuksen olen aloittanut Tampereella 2001, jonka jälkeen kävin nopeassa tahdissa laitesukelluksen jatko- ja erikoiskoulutuksia. Lähikouluttajaksi pätevöidyin vuonna 2005. Koulutustoiminnan lisäksi olen Tampereen alueella toimivan Vapepa -sukeltajien hälytysryhmän toinen vetäjänä, seuran sihteeri ja jäsenenä Sukeltajaliiton laitesukellus- ja turvallisuusvaliokunnassa vastuualueenani Vapepa -toiminta. Lisäksi edustan Sukeltajaliittoa Vapepan valtakunnallisessa keskustoimikunnassa ja sen työvaliokunnassa. Minulle sukellusharrastus on siis muutakin kuin sukeltamista, mutta totuus kuitenkin on ettei mikään voita tuota vedenalaisen maailman hiljaisuutta ja rauhaa. Sinne on mukava päästä pakenemaan tätä muuten niin kiireistä arkea...


 


Miisa

Miisa Nieminen, lähikouluttaja
040 829 5396, miisa.nieminen[ät]kotiportti.fi

Osallistuin syksyllä 2001 TaUrsun peruskurssille ja innostuin harrastuksesta samoin tien! Jatkokoulutusta olen hankkinut keskimäärin kurssi per vuosi tahtiin. Kiinnostus hylkyjä kohtaan vei mukanaan tekniikkasukelluspuolelle ja tällä hetkellä taskussa on IANTD:n Normoxic Trimix -kortti. Sukellan mielelläni niin Suomessa kuin ulkomaiden kirkkaissa vesissä, sukelluksia minulle kertyy vuodessa keskimäärin 100. Sukeltamisen sosiaalinen puoli on minulle yhtä tärkeää kuin itse sukeltaminenkin.  Koulutustoiminnassa olen ollut mukana vuodesta 2007.


 


Pertti

Pertti Lukkari, lähikouluttaja, turvallisuusvastaava
050 568 5163, pertti.lukkari[ät]kolumbus.fi

Kuten niin monella muullakin tuntemallani sukeltajalla mielenkiinto sukeltamiseen heräsi 80-luvulla katsellessa Jacques Cousteaun seikkailuja televisiosta. Tuolloin ainoa 'sukelluslaitteeni' oli viritetty snorkkeli. Snorkkelin putkessa oli jatkopala, jonka päässä oleva styroxpala paransi (periaatteessa) snorkkelin kelluuutta ja antoi kipeästi kaivattua lisäsyvyyttä 'sukelluksille'...

Vuonna 2004 kerroin kotiväelle käyväni kokeilemassa laitesukellusta - ja sillä tiellä ollaan edelleen. Kortitukseen johtaneita kursseja on kertynyt keskimäärin 1,5 kappaletta vuodessa ja jokainen niistä on ollut 'se viimeinen' tarvittava kurssi.

Pinnan alla viihdyn parhaiten caverneissa ja hylkyjä ihmetellen. Kiinnostuksen kohteista johtuen sukelluksista on tullut teknisempiä ja korttikokoelmasta löytyykin todisteet IANTD Cavern Diver ja Normoxic Trimix -kursseista.