Kouluttajat

Koulutusvastaava - Peruskurssit ja introt


Jyrki

Jyrki Lähde, CMAS M1, DAN ensiapukouluttaja
040 531 4785, jyrki.lahde[ät]gmail.com

Olen toisen polven taursulainen, itse kävin silloisen peruskurssin n. vuonna 1986 iän salliessa. Sukellusharrastukseni on ollut aina enemmän tai vähemmän läsnä, mutta ruuhkavuosien helpotuttua innostuin uudestaan. Viime vuosina olenkin harjoitellut ja kouluttautunut kohtuullisen ahkerasti. Sukeltaminen kotimaan vesissä kiinnostaa eniten, mutta ulkomaitakin on koluttu. Välineet ja pikkuhiljaa koulutus ovat muuttuneet tekniikkasukellukseen soveltuviksi, mutta tärkeintä on kohde eikä syvyys. Kouluttajaksi lähdin koska kouluttaminen tuo harrastukseen aivan uuden näkökulman. Peruskurssilaisten asenne on nykypäivänä aivan mahtava ja turha äijäily on onneksi jäänyt historiaan.


 


Koulutusvastaava - Jatkokurssit


Kati

Kati Aaltonen, CMAS Two Star Instructor (M2), CMAS Nitrox Instructor, CMAS Trimix Gas Blender Instructor, CMAS Technical Skills Instructor, DAN-ensiapukouluttaja (BLS, BLSD, O2, AdvO2, Neuro)

040 542 2401, kjaaltonen[ät]gmail.com

Tampereen urheilusukeltajien peruskurssille 2002, jatkokurssille 2003, syventävälle 2004 jne. Aurinkoräpylöintiä, vähän luolia ja kaivoksia, järviä, merta, hylkyjä, koralleja, kouluttamista ja jatkokoulutuksia, Suomessa ja maailmalla... you name it. Noin sata sukellusta vuodessa kymmenen vuotta, sen jälkeen enemmän vauva- ja naperouintia ja taas pari vuotta enemmän laitteiden kanssa, niin koulutusjaoksessa kuin laitesukellusjaoksessakin.


 

Laitesukelluskouluttajat


Harri

Harri Nieminen, CMAS M2 & NAUI Scuba instructor, 
050 568 5081, harri.nieminen[ät]kotiportti.fi

 

Oma sukelluspäiväkirjani ensimmäinen sivu kirjoitettiin vuonna 2001 ja tähän mennessä opus on kerännyt vahvuutta melkoisesti. Syy on simppeli: sukellus tarjoaa mahdollisuuden oikeaan tutkimusmatkailuun. Pinnan alla odottaa pallon viimeinen tutkimaton erämaa mahtavine maisemineen, outoine ölliäiseineen ja jännittävine hylkyineen. Mieluiten sukellan järvessä tai meressä, matalalla tai syvällä, avoimella- tai suljetulla kierrolla, kotimaassa tai ulkomailla. Erityisiä vedenalaisen mielenkiinnon kohteita minulle ovat hylyt ja valokuvaus. Sukellus on antanut minulle paljon, valokuvaamalla ja kouluttamalla voin jakaa tätä pääomaa myös muille.

Harri on liiton puheenjohtaja 2023-24 joten Harria ei altaalla tällä hetkellä näy.


 


Jocke

Jocke

Joakim Petersen-Dyggve, CMAS M3, NAUI Scuba Instructor & Technical Instructor (Helitrox), SSI Divemaster Instructor, Specialty & React Right Instructor.
joakimpd[ät]gmail.com

Aloitin sukellusharrastuksen 1983-1984 aikoihin. Ensimmäiset 10 vuotta sukelsin pääosin Helsinki-Hanko alueella ja sen jälkeen Valkeala - Lappeenranta - itäinen Suomi alueella olevia järviä ja louhoksia. Tampereelle muuttamisen jälkeen lähialueen vesistöjä. Ulkomaan kohteet mukaan lukien pidän eniten kotimaan hylkysukelluksista jossain Hankoon ja Ahvenanmaan alueilla. Sukelluksia tulee parhaimmillaan 120/vuosi ja huonoimmillaan...liian vähän... Koulutuspuolelle siirryin 1993 ja olen 2010 alkaen onnistunut laajentamaan harrastustani myös tekniikkasukelluksen puolelle sekä oppinut uusia asioita NAUI- sekä SSI järjestöjen kautta.


 


J-P

Jukka-Pekka Tanner,  CMAS M3 & Nx Instructor, Syväsukellus, Vapepa, erityisryhmien kouluttaja sekä snorkkelisukelluskouluttaja
0400 956 552, jukka-pekka.tanner[ät]tampere.fi

Kävin ensimmäisen laitesukelluskurssini vuonna 1990. Siitä lähtien on kertynyt 1-2 kurssia vuodessa ja sukelluksia joka vuosi yli 150, joten hurahdin lajiin oikein kunnolla. Ensimmäiset kouluttajakurssit suoritin vuonna 1995. Kouluttaminen on aina kiinnostanut minua paljon, Tampereen seutu on erinomainen paikka kouluttaa, kun seurojen välinen yhteistyökin sujuu varsin mallikkaasti.

Olen saanut yhdistettyä työn ja harrastuksen mukavasti. Päätyöni Tampereen Aluepelastuslaitoksella on savu-ja vesisukelluslaitteiden huoltaja.
 


 


Jukka

Jukka Eloranta, CMAS M1
040 7629 890, jukka.t.eloranta[ät]gmail.com

Sukellusharrastus alkoi talven 1987-88 peruskurssista, joten ensimmäinen kortti oli taskussa kesäkuussa -88. Viime vuosisadallahan peruskurssitkin olivat kaksi kertaa pidempiä ja kolme kertaa vaativampia kuin nykyisin. Tämä johtui siitä,että perusvarustukseen kuului yksi annostaja sekä kaulusliivi (katsokaa museosta). Suketietokone oli vasta kaukainen huhu ja -88 taulukot olivat "hieman" nykyistä väljemmät, joten heikommalla koulutuksella... Harrastus jatkui pitkän kaavan mukaan ja P3 savutettin -99. Kouluttajaksi painostettiin vuonna 2000 ja sen jälkeen on pari peruskurssia jäänyt väliin. Nykyisin hupisukelluksia kertyy vuodessa n. 50 ja kurssisukellukset päälle. Ajan sekä rahan sallimissa puitteissa käydään talvella Punaisella Merellä ja kesällä Norjassa. Oli koulutusta tai ei, niin minut tapaa joka viikonloppu altaasta.

 


 


Rixa

Riku Kumpu, CMAS M3 & NAUI Scuba Instructor
050 594 5984, riku.kumpu[ät]gmail.com


Kävin peruskurssin vuonna 2003, jolloin hurahdin sukeltamiseen täysin. Sen jälkeen sukelluksia on kertynyt noin 100 kpl vuosi vauhdilla ja kursseja on käyty aikalailla. Tekniikkasukellus tuli mukaan harrastukseen parin vuoden plutaamisen jälkeen ja nykyisin harrastan pääosin luolasukellusta. Luolien lisäksi hylyt kiinnostavat. Suurin osa sukelluksista tulee Suomessa, mutta kyllä joka vuosi on pitänyt käydä ulkomaillakin katselemassa kirkkaampia vesiä. Laitesukellusjaoksen toiminnassa olen ollut mukana vuodesta 2006 ja kouluttamassa vuodesta 2007.


 

Matias

Matias Kulmala, CMAS M1

Matias on sukellellut kanssamme jo jonkin aikaa ja kouluttaa aktiivisesti kun töiltään ehtii. Matias on ollut ahkerasti myös seuran luottamustehtävissä, talousasiat ovat hallinnassa. Matias sukeltaa yleensä tekniikkasukelluslaitteilla jos ehtii - on niin kiireinen ettei ehtinyt tätä tekstiäkään itse kirjoittaa.


Minna

Minna Tammesvirta, CMAS M1
 



Minna on sukellellut ahkerasti mm Hossassa ja on sukeltanut kanssamme Tampereella jo pitkän aikaa. Minna on ollut aktiivisesti myös seuran johtokunnassa ja tällä hetkellä on seuran sihteeri. Minna työskentelee aina välillä myös sukeltajaliitossa. Minna on luvannut olla apuna koulutuksissa mutta tällä hetkellä ei toimi vastuukouluttajana. Minna ei myöskään pyynnöistä huolimatta ole kirjoittanut tätä tekstiä itse.


Tapsa

Tapani Kallioniemi, CMAS M3 & Nx - ja NAUI instructor, DAN ensiapu -, VAPEPA- ja vammaissukelluskouluttaja
0400 957 207, tapani.kallioniemi[ät]kolumbus.fi

Sukellusta olen harrastanut vuodesta 1995 ja koulutustoimintaan tulin mukaan 1997. Sukelluksen suhteen olen kaikkiruokainen eli tuttuja ovat niin kumipuku ja kokokasvomaski kuin deko- ja stakepullot. Sukelluksia on kertynyt tasaiseen tahtiin eli noin 100/vuosi. Erilaisia sukellukseen liittyviä kortteja on tällä hetkellä 68mm.


 


Otto

Otto Mänty, CMAS M1, CMAS Nitrox Instructor, CMAS Technical Skills Instructor



Otto on aktiivisukeltaja joka on aloittanut kouluttajapolun 2010-luvulla. 


Eepee

Eetu-Pekka Kouhia, CMAS M1
 



 

Paakkilan avolouhos - Kuva Janika Kaappola

Mikko

Mikko Virtanen, CMAS M2, CMAS Nitrox Instructor, CMAS Technical Skills Instructor, Trimix Gas Blender Instructor



p. 050 4114469


Nipa

Niilo ”Nipa Rautamaha” Rautionmaa, CMAS M2

p. 0452223576, niilo.rautionmaa[ät]gmail.com

Aloitin laitesukelluksen TaUrsun peruskurssilla talvella 2005  Kalevan koralleilla. 

TaUrsu on antanut vahvat olkapäät ja mahdollisuuden kouluttautua sukeltajan urallani eteenpäin. Ilman säännöllistä koulutustarjontaa ja osaavia sukelluskavereita, olisin jäänyt paitsi - elämäni yhtä tärkeintä matkaa. Laji on antanut paljon kokemuksia ympäri maailman sekä hyviä ystäviä. Matka jatkuu ja koen tärkeäksi jakaa oppimaani sekä kokemaani kouluttajan roolissa eteenpäin. Laitesukellus on harrastuksena jatkuvan osaamisen ylläpidon ja oppimisen polku.

Hararastan itse tekniikkasukellusta ja olen kouluttautunut sukeltamaan avoimella sekä suljetulla kierrolla pohjaan eli rajana on oma ja tiimin yhteinen suunnitelma.

Olen toiminut aiemmin seurassa lähikouluttajana ja nyt kouluttajana. Itselleni laitesukelluksen aloittaminen oli haaste, en päässyt uima-altaan pohjaan ensimmäisellä yrityskerralla. Sukeltamaan oppii sukeltamalla ja ympäröivä sukelluskulttuuri on ratkaisevassa asemassa turvallisuuden syntymiselle. Koen tärkeäksi, että oppilas oppii taitojen suoritustavan ja ymmärtää miksi taito on hänelle tärkeä. Itseäni kaikki uima-altaalla opetellut taidot ja tiedot ovat auttaneet maailman merillä.

Minua innostaa sukeltamisessa tutkimusmatkailun kokemus ja jaettuja hetkiä mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Sanonta kuuluu: ”On tää rankkaa olla ääriolosuhteissa”, kun seurataan tyvenessä auringonlaskua mereen. Rakastan hylkysukelluksia. Tärkeää itselleni laitesukelluksessa on myös sukellustekniikka, -fysiologia ja – psykologia.

Kokemusta on kuudelta mereltä, hylyistä, kaivosluolista, koralliriutoilta ja järvistä. Vedenalainen elämä on lumoavaa ja kiinnostavaa, vesistöjen puhtaus saa vapaaehtoista aikaani.



 

Lähikouluttajat


Janne

Janne Sarkkio, lähikouluttaja
050 349 5279, janne.sarkkio[ät]gmail.com

Kävin snorklaamassa ja introsukelluksella Punaisella Merellä Eilatissa ja ihastuin vedenalaiseen maailmaan välittömästi. Tämän koukuttavan kokemuksen seurauksesta kävin TaUrsun laitesukelluksen peruskurssin vuonna 2000. Ensimmäinen avovesikausi meni ohi suun omien laitteiden, sukellusparin ja auton puuttumisen takia. Epäkohdat korjaantuivat seuraavaan kesään mennessä, josta alkaen olen sukeltanut ja kouluttautunut aktiivisesti.  Pidän hylyistä, luolista, kirkkaasta vedestä ja vedenelävistä. Sukelluksella tärkeintä ei ole nähdä aina jotain uutta ja hienoa. Pelkästään hiljaisuus, rauhallisuus ja lentämisen omainen painottomuuden tunne tekevät sukeltamisesta ainutkertaista. Myös sammakkomieshenkisessä porukassa tehdyt reissut, niin lähelle kuin kauemmas, tuovat oman vivahteensa harrastukseen.


 


Merja

Merja Elijoki, lähikouluttaja, DAN ensiapukouluttaja (BLS, BLSD, O2, AdvO2, Neuro)
0400 620034, merja.elijoki[ät]kotilampi.fi


Sukellusharrastuksen olen aloittanut Tampereella 2001. Lähikouluttajaksi pätevöidyin vuonna 2005. Lisäksi olen Tampereen alueella toimivan Vapepa -sukeltajien hälytysryhmän toinen vetäjänä, seuran jäsensihteeri ja DAN kouluttaja


 

Matti

Matti Kajala, CMAS M2, DAN ensiapukouluttaja

Aloitin laitesukellusharrastukseni keväällä 2013 Kangasalan vapaaehtoisen palokunnan sukellusosaston kouluttamana. Innostuin harrastuksesta heti ekalla allaskerralla ja olenkin sen jälkeen aktiivisesti käynyt kursseja tyyliin kortti-per-vuosi. Viimeisimmät saavutukseni ovat CMAS Technical Skills 2023 ja CMAS M2 kouluttajapätevyys. Pidän sukeltamisesta Suomessa ja suomalaisissa järvissä. Ulkomailla olen käynyt muutaman kerran Välimeressä, Maltalla ja Kyproksella.